Niebezpieczna patelnia
3 grudnia 2006, 12:32Zgodnie z wynikami 3 chińskich badań (z Hongkongu, Szanghaju i prowincji Gansu), umiarkowanie częste i bardzo częste przyrządzanie potraw podsmażanych czy smażonych w głębokim tłuszczu wiąże się ze znacznym wzrostem ryzyka zachorowania na raka płuc. W dodatku metoda smażenia czy rodzaj stosowanego oleju nie mają tu nic do rzeczy.

Walka z otyłością dzięki... tkance tłuszczowej?
15 czerwca 2009, 23:44Brunatna tkanka tłuszczowa, zdolna do spalania tłuszczu i wytwarzania w ten sposób ciepła, u wielu ludzi nie zanika w okresie dzieciństwa, jak dotychczas sądzono. Wprost przeciwnie - jak wynika z najnowszych badań, posiada ją aż 6% osób dorosłych.

Wodór z elektrowni atomowej
26 marca 2012, 11:29Eksperci z Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej informują, że elektrownie atomowe mogą być idealnym źródłem produkcji wodoru. Obecnie większość wodoru pozyskuje się z naturalnego gazu i węgla, co skutkuje emisją do atmosfery dwutlenku węgla.

Mikrobiom niedźwiedzi ułatwia hibernację
5 lutego 2016, 14:09Zmiany w mikrobiomie pomagają niedźwiedziom brunatnym hibernować.

Energia z węgla przegrywa konkurencję cenową na większości rynków
2 lipca 2020, 11:00Eksperci z Rocky Mountain Institute opublikowali raport, z którego dowiadujemy się, że koszty produkcji energii z węgla osiągnęły punkt zwrotny i obecnie energia ta na większości rynków przegrywa konkurencję cenową z energią ze źródeł odnawialnych. Z analiz wynika, że już w tej chwili koszty operacyjne około 39% wszystkich światowych elektrowni węglowych są wyższe niż koszty wybudowania od podstaw nowych źródeł energii odnawialnej.
Wyjątkowo odporny układ scalony
13 września 2007, 08:33NASA stworzyła wyjątkowo wytrzymały układ scalony. Może on nieprzerwanie pracować przez 1700 godzin w temperaturze 500 stopni Celsjusza.

Głód hamuje wytwarzanie cholesterolu
1 lipca 2010, 11:13Badania przeprowadzone w Szpitalu Ogólnym w Massachusetts nad działaniem jednego z enzymów ujawniają nieznany mechanizm kontroli metabolizmu. Stwarza to nadzieje na nowe sposoby walki z otyłością i powiązanymi chorobami.
Skroplone powietrze napędzi samochody?
20 maja 2013, 11:39Kilka firm i insytutów badawczych postanowiło odkurzyć XIX-wieczną ideę przechowywania energii w postaci skroplonego azotu z powietrza atmosferycznego. Najpierw, dzięki energii elektrycznej, powietrze jest schładzane do temperatury około 200 stopni Celsjusza poniżej zera, dzięki czemu uzyskujemy skroplony azot

Zidentyfikowano hormon inicjujący spalanie tłuszczów
30 stycznia 2017, 11:43Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zidentyfikował hormon mózgowy, który wyzwala spalanie tłuszczów w jelicie.

Sok z czarnego bzu pomaga utrzymać wagę, zmniejsza poziom glukozy i poprawia pracę jelit
9 stycznia 2025, 12:19Sok z czarnego bzu może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniżać poziom glukozy i poprawiać pracę jelit. Badania kliniczne, przeprowadzone przez naukowców z Washington State University, pokazały, że już po tygodniu codziennego picia 350 mililitrów soku z czarnego bzu, dochodzi do pozytywnych zmian w mikrobiomie jelit, poprawy tolerancji glukozy oraz utleniania tłuszczu. Wyniki badan opublikowano na łamach pisma Nutrients.